Φανταστείτε αυτό: βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο, που περιβάλλεται από ψηλά βουνά, μπλε ποτάμια, ακτογραμμές, δρομάκια, όμορφα τοπία, καταπράσινα δάση, χρυσά πεδία. Τι μπορεί να είναι πιο συναρπαστικό από αυτό;

Υπάρχουν μάλλον εκατομμύρια δρόμοι στον κόσμο που περνούν μέσα από απίστευτα τοπία, αλλά υπάρχουν μόνο μερικά από αυτά που είναι πραγματικά εκπληκτικά και είναι απίστευτα κατασκευασμένα. Αντί να είναι απλά μέρος του ταξιδιού, αυτοί οι δρόμοι είναι τόσο ενθουσιώδεις που έχουν γίνει προορισμοί για τον εαυτό τους.

Ίσως είστε έτοιμοι για μια ωραία οδήγηση, αλλά δεν ξέρετε πού να πάτε. Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε όλους τους λάτρεις του δρόμου και  θέλει να προσφέρει μεγάλη έμπνευση και για όσους σχεδιάζουν ένα επερχόμενο ταξίδι.

Ας φτάσουμε στο δρόμο!

1. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΡΑΝΦΑΓΑΡΑΣΑΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ‘ H ΚΑΛΥΤΕΡH ΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ’ TOP GEAR

Transfagarasan Highway in Romania - ‘The best road in the world' TOP GEAR | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Horia Bogdan / shutterstock

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό δρόμο ανάμεσα στα βουνά και με εξαιρετική θέα μέχρι την κορυφή.

Πάνω από 150 χιλιόμετρα μήκος, η εθνική οδός Transfagarasan είναι ο πιο εντυπωσιακός και γνωστός δρόμος της Ρουμανίας. Πλήρως ανοιχτό μόνο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, το υψηλότερο σημείο του δρόμου είναι στα 2042 μέτρα: η σήραγγα που συνδέει τη βόρεια και νότια πλευρά της λίμνης Balea

 

 

2. TRANSALPINA, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ROAD – ΕΝΑΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΌΡΗ

Transalpina, The King's road - a hidden gem in Carpathian Mountains | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Mikadun / via shutterstock

Η οδός Transalpina (DN67C) είναι ο υψηλότερος δρόμος στη Ρουμανία. Με συνολικό μήκος 146 χιλιομέτρων, περνάει από τα Καρπάθια Όρη, φθάνοντας σε μέγιστο υψόμετρο 2.145 μ. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα βουνά Urdela Parang. Βρίσκεται στο ορεινό χωριό Parâng, στα νότια Καρπάθια της Ρουμανίας, είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς δρόμους των Καρπαθίων. Ο δρόμος συνδέει το Novaci, νότια των ορέων Parang και Sebes στα βόρεια.

Ο δρόμος χτίστηκε κάτω από τον βασιλιά Κάρολο Β. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ρουμάνοι ντόπιοι στην περιοχή τον αποκαλούν Ο δρόμος του βασιλιά.

Ο δρόμος έχει το υψηλότερο σημείο στο Pass Urdele, όπου το υψόμετρο είναι 2.145 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

 

3.GUOLIANG TUNNEL ROAD, CHINA(中国郭亮隧道)

Guoliang Tunnel Road, China(中国郭亮隧道) | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

52691989 / via shutterstock

Guoliang Tunnel is one of the most famous tunnels in the world. It’s 1.2 kilometres (0.75 mi) long, 5 metres (16 ft) tall and 4 metres (13 ft) wide, located high in the Taihang Mountains of the Henan Province, China.

The tunnel links the village of Guoliang to the outside through the Taihang Mountains which are situated in the Huixian, Xinxiang, Henan Province of China.

 

 

4.    ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΟΔΟΣ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ (ATLANTERHAVSVEGEN)

Famous Atlantic road, Norway (Atlanterhavsvegen) | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Ivan Tsvetkov / via shutterstock

Ο Ατλαντικός Δρόμος θα σας μεταφέρει από καταπράσινα παράκτια τοπία και χερσότοπους σε γυμνούς βράχους κατά μήκος της εκτεθειμένης Χουσταδβίκας, όπου μπορείτε να δείτε τον ήλιο να δυει στον ορίζοντα. Αυτή η εθνική τουριστική διαδρομή έχει ονομαστεί ο πιο όμορφος δρόμος του κόσμου και έχει ψηφιστεί ως η “Νορβηγική κατασκευή του αιώνα”.

 

 

5. ROAD TO MOUNT FITZ ROY. LOS GLACIARES NATIONAL PARK, PATAGONIA, ARGENTINA

Road to Mount Fitz Roy. Los Glaciares National Park, Patagonia, Argentina | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Pichugin Dmitry / via shutterstock

Η διαδρομή από το El Calafate προς το El Chalten έχει θέα στο Stepage της Παταγονίας και στα βουνά του Εθνικού Πάρκου Los Glaciares. Χάρτης της διαδρομής κατά μήκος της διαδρομής Laguna de Los Tres που οδηγεί στη βάση του Mount Fitz Roy στο Εθνικό Πάρκο Los Glaciares.

 

 

6. TROLLSTIGEN – ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Trollstigen - famous road in Norwegian mountains | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Petroos / via shutterstock

Τοποθετημένο βαθιά στα βουνά από τη δυτική ακτή της Νορβηγίας, ο ορεινός δρόμος Trollstigen είναι ένα από τα πιο δραματικά αξιοθέατα της Νορβηγίας. Οι επικίνδυνες συνθήκες περιλαμβάνουν την κλίση, το στενό χώρο οδήγησης και την κακή έλξη και ορατότητα που έρχονται με βροχή και ομίχλη. Είναι ένα από τα περίφημα γραφικά δρομάκια για αυτοκίνητα στη Νορβηγία. Η διαδρομή είναι γνωστή για τις 11 στροφές της φουρκέτας και την απότομη κλίση 9%. Ωστόσο, παρά τους κινδύνους του μονοδρομίου δρόμου.

 

 

7. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΝΑΔΙΚΕΣ ΡΟΚΙΕΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ KOOTENAY

The Road to the Canadian Rockies, Kootenay National Park | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Yuguesh Fagoonee / via shutterstock

Lying across the Continental Divide from Banff in BC, KOOTENAY NATIONAL PARK is the least known Rockies’ park, and the easiest to miss out – many people prefer to follow the Trans-Canada Highway through Yoho. Yet the park’s scenery is still impressive and if you’re not determined to head west you could drive a neat 378km loop.

 

 

8. ΤΟ FITZ ROY ΜΠΡΟΣΤΑ !

Fitz Roy straight ahead ! | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

elxeneize / via shutterstock

Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στο Εθνικό Πάρκο Los Glacieres στην Αργεντινή και μέρος της περιοχής της Παταγονίας που περιλαμβάνει τη Χιλή και την Αργεντινή … οι Άνδεις στην περιοχή αυτή είναι θεαματικές.

 

 

9. Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΣΑΠΜΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΗΟΥΤ ΒΑΥ, ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

The famous Chapman's peak near Hout bay Cape Town South Africa. | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Matej Hudovernik / via shutterstock

Το ταξίδι του Chapman’s Peak Drive διέρχεται μεταξύ του Noordhoek και του κόλπου Hout στην ακτή του Ατλαντικού στο νοτιοδυτικό άκρο της Νότιας Αφρικής. Το Chapman’s Peak Drive είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θαλάσσιους οδηγούς στον κόσμο. Το Chapman’s Peak Drive είναι γνωστός ως Chappies.

 

 

10. ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ, ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΦΟΥΡΚΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ

Mountain road in Swiss Alps Valley, Furka Pass, Switzerland | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetimegevision / via shutterstock

Το πέρασμα Furka είναι ένα ψηλό ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο 2.431 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, σε μια από τις πιο χιονισμένες περιοχές της Ελβετίας. Είναι μία από τις πιο εικονικές, συναρπαστικές και συναρπαστικές κινήσεις του κόσμου, μέσα από τις ελβετικές Άλπεις. Ωστόσο, μόλις φτάσετε στο δρόμο, να είστε έτοιμοι να συλλάβετε τις περιοχές όπως ο παγετώνας του Ροδανού, το φαράγγι Schöllenen, πολλές κοιλάδες και μικρά ελβετικά χωριά.

 

 

11. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤ ΚΟΥΚ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ Αφρικής.

Cinematic Road to Mount Cook , New Zealand | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Curioso / via shutterstock

12. Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΝΕΒΑΔΑ

Scenic Valley of Fire, Nevada | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

corrcullen / via shutterstock

 

 

13. ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΙΖΙ Ν’ΤΙΤΣΚΑ, ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

The famous Tizi n'Tichka pass in Morocco. | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Cornfield / via shutterstock

Ο διάσημος αυτός δρόμος ονομάζεται Tizi n ‘Tichka Pass και είναι ένας ασφαλής και συναρπαστικός τρόπος να εξερευνήσετε το Μαρόκο.

 

 

14. ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ICEFIELDS, BANFF KAI JASPER, ΣΤΗΝ ΑΛΜΠΕΡΤΑ, ΚΑΝΑΔΑΣη

Icy winter road, Icefields Parkway, Banff and Jasper National Parks Alberta Canada | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

 BGSmith / via shutterstock

Το Icefields Parkway (Highway 93 N.) είναι ένας ορεινός δρόμος 230 χιλιομέτρων που διέρχεται από την καρδιά των εθνικών πάρκων Banff και Jasper. Χρησιμεύει ως σύνδεση μεταξύ της λίμνης Louise και της πόλης Jasper. Είναι ελάχιστος χρόνος οδήγησης 3 ωρών, χωρίς να υπολογίζονται οι στάσεις στην πορεία.

 

 

15. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΡΑΚΟΡΑΜ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Karakorum highway. Autumn season in Northern Pakistan. | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

naihei / via shutterstock

Η εθνική οδός Karakoram (γνωστή ανεπίσημα ως KKH) λέγεται ότι είναι ο υψηλότερος ασφαλτοστρωμένος διεθνής δρόμος στον κόσμο. Είναι ο δρόμος προς τον παράδεισο – αν θέλετε να εξερευνήσετε τα βουνά, αυτό είναι. Θεωρείται ως μία από τις σκληρότερες αλπικές αναρτήσεις του κόσμου. Οδηγείτε με προσοχή καθώς πρόκειται για ορεινό δρόμο με καμπύλες φουρκέτας και επικίνδυνες αποδράσεις.

 

 

16. Ο ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΑΣΟ ΝΤΕΛΛΟ ΣΤΕΛΒΙΟ, ΙΤΑΛΙΑ

Cinematic Road Passo Dello Stelvio, Italia | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

 Lukasz Janyst / via shutterstock

Το Pass Stelvio είναι ένα ορεινό πέρασμα στη βόρεια Ιταλία, σε υψόμετρο 2.757 μ. (9.045 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το ψηλότερο πλακόστρωτο ορεινό πέρασμα στις ανατολικές Άλπεις και το δεύτερο υψηλότερο στις Άλπεις, μόλις 13 μ. Κάτω από τον Col de l’Iseran της Γαλλίας (2.770 μ. (9.088 ft)).

 

18. ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΠΑΣΟ ΝΤΕΛΛΟ ΣΤΕΛΒΙΟ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ

Passo Dello Stelvio Road in Italian Alps | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Lukasz Janyst / via shutterstock

Το Pass Stelvio είναι ένα ψηλό ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο 2.757 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, που βρίσκεται στις Άλπεις Ortler της Ιταλίας μεταξύ του Stilfs στο Νότιο Τιρόλο και του Bormio στην επαρχία Sondrio. Είναι ένας από τους υψηλότερους ορεινούς δρόμους της Ευρώπης. Ο ίδιος ο δρόμος είναι ένα θαύμα της τεχνικής ικανότητας. Τα εκπληκτικά σερπαντίνα τμήματα ζητούν να οδηγούνται από έμπειρους οδηγούς για δικούς τους λόγους. Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο εκπληκτικό δρόμο στην Ευρώπη. Είναι ένας από τους πιο γραφικούς στον κόσμο.

 

 

18. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΓΚΡΙΜΣΕΛ ΣΤΗ ΕΛΒΕΤΙΑ

Scenic View of the switchbacks of the Grimsel Pass, Switzerland | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Eder / via shutterstock

Το Grimsel Pass είναι ένα ψηλό ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο 2.164 μ. (7.100 πόδια) πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Ο δρόμος είναι συνήθως κλειστός μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου, λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης στο πέρασμα. Είναι ένα από τα υψηλότερα ορεινά περάσματα των Άλπεων.

Ο δρόμος περικλείει μίλια εκπληκτικής θέας. Είναι ένας δρόμος που σχεδιάστηκε με τέχνη στο τοπίο, ουσιαστικά ελεύθερο κυκλοφορίας. Ο δρόμος οδηγεί κατά μήκος πολλών αφρώδεις λίμνες δεξαμενών με πιο θαυμάσιες απόψεις για να απολαύσετε. Αυτό το ελβετικό ορεινό πέρασμα συνδέει την κοιλάδα Hasli στο Bernese Oberland με την περιοχή Goms στο Valais. Βρίσκεται κοντά στην πηγή του Rhone στο παγετώνα του Rhone.

 

 

19. Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΙΩΝ, ΟΥΤΑ, ΗΠΑ

Famous Highway into Monument Valley, Utah, USA. | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

Johnny Adolphson / via shutterstock

Η έρημος redrock και τα σπίτια της γραφικής Monument Valley είναι το περιβάλλον για αμέτρητες ταινίες και διαφημίσεις. Αυτή είναι η χώρα του Ναβάχο, όπου το σκηνικό και η ιθαγενής αμερικανική κουλτούρα έχουν δημιουργήσει ένα τέλειο σκηνικό για τη φωτογραφία. Καθώς η διαδρομή φεύγει από το νότιο άκρο της Monument Valley, η Alhambra, ένας ηφαιστειακός πυρήνας, βρίσκεται σε εξέχουσα θέση δίπλα στο δρόμο. Βόρεια της Monument Valley βρίσκεται το χωριό του Μεξικάνικου Καπέλου, το οποίο ονομάστηκε για τον ανεστραμμένο σχηματισμό σχήματος σομπερό, ορατό από την οδό.

 

 

20. ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΜΩΡΑΒΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ

Scenic Road in Southern Moravia, Czech republic | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

JMicic / via shutterstock

 

 

21. ΕΞΟΧΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ ΙΤΑΛΙΑ

Countryside road in Tuscany, Italy | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

ER_09 / via shutterstock

 

 

22. ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Magnificent American Road | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

kavram / via shutterstock

23. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΡΙΟΥΣ ΝΗΣΟΥΣ

Winding Magnificent Road in mountains of Gran Canaria in Canary Islands | 23 Roads you Have to Drive in Your Lifetime

maigi / via shutterstock

Ένα ταξίδι πάνω στα βουνά που αποτελούν τόσο μεγάλο μέρος του εσωτερικού του νησιού. Εδώ μπορείτε να ανακαλύψετε τοπία που κόβουν την ανάσα, ελκυστικά χωριά και τόπους σημαντικού ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

 

 

Πηγή:amongraf

Ας οικοδομήσουμε το σπίτι των ονείρων σας!

Το νέο σας σπίτι, που μεγαλώνει μαζί σας.

Είναι ένα σύγχρονο σύστημα τμηματικής κατασκευής σπιτιού. Μια νέα ιδέα στην Κύπρο που σας επιτρέπει να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας με προσιτό κόστος. Προσθέστε επιπλέον δωμάτια ή χώρο που είναι συμβατοί με το υπόλοιπο σπίτι μόνο όταν οι ανάγκες σας (ή οικογένεια) μεγαλώνουν. Έχεις πλήρη έλεγχο.

✔ πλήρως προσαρμόσιμο στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σας
✔ σύγχρονο σχεδιασμό αρχιτέκτονα
✔ το ήμισυ του χρόνου κατασκευής ενός κανονικού σπιτιού

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε κατασκευάσει πάνω από 200 οικολογικά σπίτια σε όλη την Κύπρο.