Εδώ πρόκειται να σας δείξουμε πώς να μεγαλώσετε τα αγγούρια κάθετα στον κήπο για να έχετε παραγωγικό φυτό. Η καλλιέργεια αγγουριών κατακόρυφα σώζει επίσης μεγάλο μέρος του χώρου, το οποίο είναι υπέροχο αν έχετε έναν μικρό κήπο.

Το αγγούρι είναι ένα αναζωογονητικό λαχανικό, ειδικά αν είναι φρέσκο.

Τρώγεται με διάφορους τρόπους: πρώτα σε σαλάτες, μαγειρεμένο και τουρσί. Είναι εύκολο να αναπτυχθεί και απαιτεί μόνο ζεστή, ηλιόλουστη έκθεση και βαθύ τακτικό πότισμα.

 

Image result for cucumber seed

Εικόνα: thespruce

 

Οφέλη από την καλλιέργεια αγγουριών κάθετα

Ένα πλεονέκτημα της καλλιέργειας Αγγουριών κάθετα είναι ότι μπορείτε να αποφύγετε ένα κοινό πρόβλημα της σήψης φρούτων που συνδέεται με την καλλιέργεια αγγουριού, η οποία συμβαίνει όταν ο καρπός κάθεται σε υγρό έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν επιτρέπετε στα αμπέλια αγγουριού να μεγαλώνουν κατακόρυφα, βελτιώνετε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το φυτό και αποτρέπει τις μυκητιακές ασθένειες. Τα φυτά αγγουριού έχουν επίσης μια διασταυρούμενη συνήθεια και τα αναπτυσσόμενα αγγούρια επιτρέπουν στα φύλλα τους να απορροφούν περισσότερο ήλιο, με αποτέλεσμα ένα υγιές φυτό και μεγάλα αγγούρια. Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να συγκομίζετε τους καρπούς πιο εύκολα και εγκαίρως.

 

Image result for Growing Cucumbers Vertically

Εικόνα: balconygardenweb

 

Γιατί πρέπει να μεγαλώνετε αγγούρια κάθετα

Όταν αγγούρια καλλιεργούνται οριζόντια καλύπτουν συνήθως 10 – 20 τετραγωνικά πόδια του χώρου, τα φυτά εκτείνονται πάνω από την επιφάνεια γύρω από αυτό. Ωστόσο, οι μικρότερες ποικιλίες και οι ποικιλίες θάμνων λαμβάνουν μόνο το 1/3 αυτού του χώρου, αλλά παράγουν λιγότερα φρούτα. Η αναρρίχητικες ποικιλίες, οι ποικιλίες τύπου αμπέλου είναι πιο παραγωγικές και όταν τις μεγαλώνετε κάθετα και παίρνουν μόλις 1 τετραγωνικό πόδι του χώρου, ανεβαίνοντας στην υποστήριξη των πέργολων.

 

Image result for CUCUMBER PLANT

Εικόνα: rodalesorganiclife

 

Πώς να τα αναπτύξετε κάθετα

cucumber on trellis in pot

Εικόνα: balconywebgarden

 

Διαλέγοντας δοχεία και πλέγματα

Εάν καλλιεργείτε αγγούρια κατακόρυφα σε δοχεία, επιλέξτε μεγάλα δοχεία που έχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά και πλάτος και βάθος. Πόσα φυτά αγγουριού μπορείτε να αναπτύξετε σε ένα τέτοιο δοχείο εξαρτάται από την ποικιλία που φύτευετε. Μια ποικιλιακή ποικιλία μεγαλώνει και στέλνει μεγάλες ρίζες, ενώ οι ποικιλίες θάμνων είναι μικρές.

Image result for cucumber trellis

Εικόνα: Pinterest

 

Μέγεθος Πλέγματος

Επιλέξτε ψηλό πλέγμα ύψους 1,5 έως 2 μέτρων, που είναι ανθεκτικό και δεν ανατρέπεται. Αν αναπτυσσόμενες ποικιλίες αναρρίχησης χρησιμοποιούν “πλέγμα με πλαίσιο” έτσι ώστε το φυτό να ανιχνεύει πάνω και κάτω από αυτό εύκολα.

Image result for cucumber seed

Εικόνα: awesomecuisine

 

Πολλαπλασιασμός και φύτευση Αγγουριών

Σπέρνετε τους σπόρους απευθείας στο επιθυμητό σημείο ή σε μικρές γλάστρες. Καλύψτε τα με περίπου 2 εκ. Χώμα. Μόλις τα φυτά βλαστήσουν και έχουν λίγα φύλλα, μεταμοσχεύστε τα πιο υγιείς σε μια μεγαλύτερη γλάστρα ή σε καλή θερμοκρασία στεγνό έδαφος την άνοιξη ή το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι περίπου 70 F (20 C). Εάν ζείτε σε τροπικό ή υποτροπικό κλίμα, μπορείτε να μεγαλώνετε αγγούρια όλο το χρόνο.

Το φυτό αγγουριού είναι ένας βαρύς τροφοδότης όπως οι ντομάτες και έτσι προετοιμάστε το χώμα σας καλά πριν φύτεψετε με ενσωμάτωση αποσυντιθέμενης κοπριάς και κομποσώτου.

 

Απαιτήσεις για την καλλιέργεια αγγουριών κάθετα

Image result for cucumber planting

Εικόνα: Pinterest

 

Θέση

Το Αγγούρι αγαπά μια ζεστή και ηλιόλουστη έκθεση που δέν πέρνει άνεμο. Δεν ανέχεται τη θερμοκρασία κάτω από 10 C. Η βέλτιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη αγγουριών πέφτει στους 15 – 35C.

Related image

Εικόνα: sandyrad.ru

 

Χώμα

Προτιμά καλά στραγγισμένο, χαλαρό και βαθύ χώμα, πλούσιο σε οργανική ύλη και ουδέτερο σε pH.

 

Πότισμα

Το τακτικό και βαθύ πότισμα είναι το κλειδί της παραγωγικής συγκομιδής, κατά την καλλιέργεια αγγουριών. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό των καρπών του. Κατά το πότισμα, αποφύγετε την διαβροχή του φυλλώματος καθώς μπορεί να ενθαρρύνει τις μυκητιακές ασθένειες.

 

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάστε γύρω από τη βάση του φυτού για να βελτιώσετε την ικανότητα συγκράτησης υγρασίας του εδάφους.

 

Λίπασμα

Κατά τη στιγμή της φύτευσης προσθέστε γενικής χρήσης λίπασμα βραδείας απελευθέρωσης στο έδαφος. Μόλις το φυτό αρχίσει να λουλουδίζει, πλαστικοποιήστε το φυτό με την παλιά κοπριά. Επίσης εφαρμόστε ισορροπημένο υγρό λίπασμα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 

Ασθένειες και Παράσιτα

Τα φυτά αγγουριού πάσχουν ιδιαίτερα από ανθρακόζη, ωίδιο και από παράσιτα και φροντίστε να προσέξετε τις αφίδες.

 

Συγκομιδή

Πότε και πώς να συγκομίζετε τα αγγούρια;

Τα αγγούρια είναι έτοιμα για συγκομιδή απο 60 έως 90 ημέρες μετά τη σπορά των σπόρων, ανάλογα με την ποικιλία. Διαλέξτε τα αγγούρια όταν είναι αρκετά ανεπτυγμένα, μην αφήνετε τα φρούτα να υπερέχουν

Image result for Growing Cucumbers Vertically

Εικόνα: :organicauthority

 

Πηγή: balconywebgarden

Ας οικοδομήσουμε το σπίτι των ονείρων σας!

Το νέο σας σπίτι, που μεγαλώνει μαζί σας.

Είναι ένα σύγχρονο σύστημα τμηματικής κατασκευής σπιτιού. Μια νέα ιδέα στην Κύπρο που σας επιτρέπει να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας με προσιτό κόστος. Προσθέστε επιπλέον δωμάτια ή χώρο που είναι συμβατοί με το υπόλοιπο σπίτι μόνο όταν οι ανάγκες σας (ή οικογένεια) μεγαλώνουν. Έχεις πλήρη έλεγχο.

✔ πλήρως προσαρμόσιμο στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σας
✔ σύγχρονο σχεδιασμό αρχιτέκτονα
✔ το ήμισυ του χρόνου κατασκευής ενός κανονικού σπιτιού

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε κατασκευάσει πάνω από 200 οικολογικά σπίτια σε όλη την Κύπρο.