Το Πάσχα για τους Χριστιανούς είναι η γιορτή της ανάμνησης του Ιησού Χριστού που αναστήθηκε από τους νεκρούς τρεις μέρες μετά τη σταύρωσή του. Αναγνωρισμένο ως το πιο σημαντικό και χαρούμενο γεγονός στη χριστιανική λατρεία, το Πάσχα είναι επίσης γνωστό ως Ημέρα της Ανάστασης ή Κυριακή της Ανάστασης και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της Σαρακοστής, μια περίοδο 40 ημερών που χαρακτηρίζεται από αποχή, προσευχή, μετάνοια και πνευματική αντανάκλαση.

Το Πάσχα, ωστόσο, έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα χριστιανικό φεστιβάλ. Όπως τα Χριστούγεννα, έχει κερδίσει κοσμική και εμπορική έκκληση και έχει δημιουργήσει πολλά έθιμα που δεν έχουν καμία σχέση ή σχέση με τη χριστιανική πίστη στον θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ενώ κάποιες πρακτικές, όπως η διακόσμηση των αυγών του Πάσχα, είναι κοινές στους χριστιανούς και τους μη χριστιανούς, οι πολιτισμοί και οι λαοί παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει τις δικές τους μοναδικές παραδόσεις του Πάσχα. Τα παρακάτω είναι μερικά απλά γεγονότα και ενδιαφέροντα σχόλια για το Πάσχα από όλο τον κόσμο:

 

Γαλλία

https://usercontent2.hubstatic.com/6219917_f520.jpg

Ξεχάστε το Πάσχαλινό Κουνελάκι. Οι γονείς στη Γαλλία λένε στα παιδιά τους ότι τα αυγά του Πάσχα προέρχονται από τα Πασχαλινά Κρουστά. Εκκλησίες σε όλη τη Γαλλία κρατούν τα κουδούνια τους σιωπηλά ξεκινώντας τη Μεγάλη Πέμπτη και τα χτυπάνε ξανά το πρωί του Πάσχα. Ως τρόπος εξήγησης της σιωπής των καμπάνων, οι Γάλλοι λένε ότι οι καμπάνες πετούν στη Ρώμη για να συναντηθούν με τον Πάπα και στη συνέχεια επιστρέφουν στη Γαλλία το Πάσχα, φέρνοντας μαζί τους βαμμένα αυγά και σοκολάτες.

 

 

Τσεχία

Czechs Republic “Whipping Monday"

Ζωγραφίζοντας τα αυγά του Πάσχα και … χτυπώντας τα κορίτσια; Η Τσεχική Δημοκρατία έχει αυτό που σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί από τις πιο ασυνήθιστες παραδόσεις του Πάσχα στον κόσμο. Οι Τσέχοι αναφέρουν τη Δευτέρα του Πάσχα ως “Κακοποιώντας τη Δευτέρα”, γιατί εκείνη την ημέρα είναι συνηθισμένο για τα αγόρια να χτυπούν ελαφρώς τα κορίτσια χρησιμοποιώντας κλαδιά ιτιάς πλεγμένα για να σχηματίσουν ένα μαστίγιο γνωστό ως “pomlázka”. Η πρακτική είναι καθαρά συμβολική επειδή πιστεύεται ότι τα κλαδιά θα δώσουν σε εκείνους που μαστίζονται τη διαρκή νεότητα και την ευημερία. Για να δείξουν την εκτίμησή τους, τα κορίτσια παρουσιάζουν τα αγόρια υπεύθυνα για το χτύπημα τους με τα αυγά του Πάσχα.

 

 

Αιθιοπία

burning of Judas

Στην Αιθιοπία, το φεστιβάλ του Πάσχα ονομάζεται “Φασίκι” και είναι το αποκορύφωμα μιας περιόδου νηστείας στην οποία οι Αιθίοπες χριστιανοί απέχουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για οκτώ εβδομάδες. Η παραμονή της Κυριακής του Πάσχα τους βρίσκει στην εκκλησία, κρατώντας σε επαγρύπνηση και συμμετέχοντας σε μια ολονύκτια υπηρεσία που διαρκεί μέχρι τρεις το πρωί. Μόλις τελειώσει η υπηρεσία, κάνουν το ταξίδι τους στο σπίτι και σηματοδοτούν την έναρξη της γιορτής του Πάσχα θέτοντας τέλος στη νηστεία.

 

 

Βραζιλία

Image result for easter brazil

Η Βραζιλία είναι γνωστή για τα καρναβάλιά της, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γιορτή του Πάσχα είναι μία από τις πιο χαρούμενες στον κόσμο. Τα καταστήματα που πωλούν σοκολατάκια και άλλα προϊόντα του Πάσχα διακινούνται στους δρόμους, ενώ σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα διοργανώνονται φιέστες και άλλοι τύποι εορτασμών. Ο λαός της Βραζιλίας συμμετέχει επίσης στο τελετουργικό γνωστό ως “malhação do judas”, το οποίο περιλαμβάνει το κρέμασμα και κάψιμο σε είδωλο του ύπουλου αποστόλου.

 

 

Γερμανία

Germany- Easter egg tree

Από τις πολλές παραδόσεις του Πάσχα που παρατηρούνται παγκοσμίως, το Πασχαλινό Κουνελάκι είναι ένα που απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα και ελκυστικότητα. Ανιχνεύει την προέλευσή του στη Γερμανία, όπου ξεκίνησε η ιστορία του κουνελιού ωοτοκίας ή της “οστεράσης”. Εκτός από τη γενέτειρα του Πασχαλινου Κουνελιού, η Γερμανία είναι επίσης γνωστή για το έθιμο της χρήσης παλαιών χριστουγεννιάτικων δέντρων για να κάνει την Πασχαλίατικη Φωτιά ως τρόπο να αποχαιρετήσετε το χειμώνα και να καλωσορίσετε την άνοιξη.

 

 

Γουιάνα

Children all over Guyana fly kites on Easter Sunday and Monday

Το πέταγμα χαρταετού είναι ένα δημοφιλές έθιμο για το Πάσχα στη Γουιάνα και πιστεύεται ότι συμβολίζει την Ανάσταση και την Ανάληψη του Χριστού στον ουρανό. Οι Γουιάνοι αρχίζουν να πετούν χαρταετούς τις εβδομάδες που οδηγούν στο Πάσχα, με το μεγάλο φινίρισμα να συμβαίνει τη Δευτέρα του Πάσχα. Την ημέρα εκείνη, οι άνθρωποι φέρνουν χαρταετούς διαφόρων σχημάτων και χρωμάτων μπορούν να δουν κατά μήκος της ακτής, η οποία είναι επίσης το αγαπημένο σημείο πολλών θεατών και πικνίκ.

 

 

Ισραήλ

Image result for easter israel

Το Πάσχα στο Ισραήλ είναι ένα έντονα θρησκευτικό γεγονός, όπου πιστοί από διάφορα μέρη του πλανήτη ξεκινούν προσκύνημα στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ και επισκέπτονται ιστορικές τοποθεσίες όπως ο τάφος του Ιησού Χριστού. Συμμετέχουν επίσης σε ομαδικές πομπές που ακολουθούν τους Δώδεκα Σταυρούς του Σταυρού ή στη διαδρομή που ο Ιησούς πήρε όταν έφτασε στο Γολγοθά.

 

 

Λίβανος

Image result for maamoul

Όπως και στις περισσότερες χώρες, το Πάσχα στο Λίβανο συνδέεται στενά με τα τρόφιμα. Μια παραδοσιακή λιχουδιά που προετοιμάζεται για το Πάσχα είναι το maamoul, ένα είδος κέικ ή κουλουράκι φτιαγμένο με σιμιγδάλι, γεμάτο με καρύδια ή φοινίκια, και ολοκληρώνεται με ζάχαρη άχνη. Οι Λιβανέζοι αντιμετωπίζουν τη δημιουργία maamoul ως οικογενειακή υπόθεση, με τα μέλη της οικογένειας να χωρίζουν τα διάφορα καθήκοντα που εμπλέκονται στην προετοιμασία των τμημάτων του κέικ μεταξύ τους.

 

 

Πολωνία

Splashing water on one another is another Polish Easter tradition called Smingus-Dyngus.

Για τους άνδρες που δεν θέλουν να βοηθήσουν στην κουζίνα, το Πάσχα στην Πολωνία θα πρέπει να είναι μια ευπρόσδεκτη εμπειρία. Ο θρύλος λέει ότι εάν ο άνδρας του σπιτιού βοήθησε να φτιάξει ψωμί “πάσκα” ή Πάσχα, η ζύμη δεν θα ανέβαινε και το μουστάκι (αν έχει) θα γινόταν γκρίζο. Έτσι αποθαρρύνεται να βοηθήσει.

Επίσης η εκτόξευση νερού μεταξύ τους είναι μια άλλη πολωνική παράδοση του Πάσχα που ονομάζεται Smingus-Dyngus.

 

 

Σουηδία

Adorable little girl going around seeking treats as part of the Sweden Easter Tradition

Μια άλλη ασυνήθιστη παράδοση του Πάσχα, που μπορεί να κάνει κάποιον να αναρωτιέται αν είναι πραγματικά Halloween, ασκείται στη Σουηδία. Ξεκινώντας από την παλιά πεποίθηση ότι οι μάγισσες είναι ενεργές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και ότι έρχονται μαζί με το Διάβολο σε ένα μέρος που ονομάζεται “blåkulla” την Μεγάλη Πέμπτη, τα παιδιά της Σουηδίας ντύνονται ως μάγισσες του Πάσχα και περιηγούνται αναζητώντας απολαύσεις και λιχουδιές από τους γείτονές τους.

 

 

Ελβετία

Switzerland Chocolate bunnies

Στην Ελβετία, το μαγικό κουνέλι που τοποθετεί αυγά δεν λαμβάνει μεγάλη αγάπη ως παράδοση του Πάσχα. Αντί για το Πάσχαλινό Κουνελάκι, το Κούκο του Πάσχα έχει αξία στην Ελβετία για να φέρει τα πολύχρωμα αυγά του Πάσχα. Ωστόσο, τα κουνελάκια σοκολάτας πωλούνται στα περισσότερα καταστήματα μαζί με τα παραδοσιακά κέικ του Πάσχα, τα βαμμένα αυγά και, φυσικά, τις κούκλες σοκολάτας.

 

 

Ηνωμένες Πολιτείες

 White House Easter Egg Roll

Οι παρελάσεις και οι αυγοτάραχες είναι μόνο δύο από τις πολλές δραστηριότητες που συνθέτουν την εορταστική εκδήλωση του Πάσχα στις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο απο παλιά, άνθρωποι στη Νέα Υόρκη και σε άλλες αμερικανικές πόλεις συμμετέχουν στις μεγάλες παραστάσεις του Πάσχα, ενώ είναι διακοσμημένες σε ολοκαίνουργιες και κομψές (σε μερικές περιπτώσεις). Επίσης, μια ετήσια εκδήλωση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα στο Λευκό Οίκο, ήταν η παράδοση από το 1878 όταν ο Πρόεδρος Rutherford B. Hayes προσέφερε για πρώτη φορά τη χρήση του South Lawn στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

 

Υπάρχουν πολλά πιο συναρπαστικά Πασχαλινά έθιμα σε όλο τον κόσμο και ενώ μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, πολιτισμό στον πολιτισμό, μοιράζονται την ίδια ατμόσφαιρα χαράς. Το Πάσχα, που γιορτάζεται ως πνευματικό ή εμπορικό φεστιβάλ, είναι μια εποχή για χαρά, γιορτή και νέες αρχές. Ως εκ τούτου, πάρτε το σύνθημά σας από τα παιδιά και επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσετε μια ημέρα με νόστιμο φαγητό και διασκέδαση με παιχνίδια με τους ανθρώπους που είναι σημαντικότεροι για σας.

Να έχετε ένα ευτυχές Πάσχα!!!

 

 

Πηγή: hubpages

Ας οικοδομήσουμε το σπίτι των ονείρων σας!

Το νέο σας σπίτι, που μεγαλώνει μαζί σας.

Είναι ένα σύγχρονο σύστημα τμηματικής κατασκευής σπιτιού. Μια νέα ιδέα στην Κύπρο που σας επιτρέπει να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας με προσιτό κόστος. Προσθέστε επιπλέον δωμάτια ή χώρο που είναι συμβατοί με το υπόλοιπο σπίτι μόνο όταν οι ανάγκες σας (ή οικογένεια) μεγαλώνουν. Έχεις πλήρη έλεγχο.

✔ πλήρως προσαρμόσιμο στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σας
✔ σύγχρονο σχεδιασμό αρχιτέκτονα
✔ το ήμισυ του χρόνου κατασκευής ενός κανονικού σπιτιού

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε κατασκευάσει πάνω από 200 οικολογικά σπίτια σε όλη την Κύπρο.