Learn how to grow a mango tree in a container in this article. Growing mango tree in pot is possible; there are several dwarf varieties available that can be tried.

Πηγή:balconywebgarden

Μάθετε πώς να αναπτύξετε ένα δέντρο μάνγκο σε μια γλάστρα σε αυτό το άρθρο. Είναι δυνατή η καλλιέργεια ενός δέντρου μάνγκο. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες διαθέσιμες που μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο καρπός του μάνγκο είναι πικάντικος και γλυκός στη γεύση του, μοναδικός στο ότι δεν προσφέρει κανένα άλλο φρούτο. Ονομάζεται επίσης από μερικούς ως ο βασιλιάς των φρούτων, αναπτύσσεται σε ζεστό τροπικό κλίμα και δεν είναι χειμωνιάτικο αφού πεθαίνει σε θερμοκρασίες κάτω από -1C. Συνήθως, χρειάζεται πολύς χώρος για να αναπτυχθεί, αλλά εάν δεν έχετε χώρο ή ζείτε σε μια ψυχρότερη ζώνη όπου είναι αδύνατο να μεγαλώσετε ένα δέντρο μάνγκο στο έδαφος, να το βάλετε σε ένα δοχείο είναι μια επιλογή.

Image result for MANGO TREE IN POT

Συνήθεις Καλλιέργεια

Ένα δέντρο Μανγκό που καλλιεργείται στην πατρίδα του μπορεί να αυξηθεί τεράστιο, και να φτάσει μέχρι 32 μέτρα ψηλό. Υπάρχουν περισσότερες από 500+ ποικιλίες μάνγκο που καλλιεργούνται.

Ένα τυπικό δέντρο μάνγκο με προσεκτική φροντίδα μπορεί να ζήσει μέχρι και 100 χρόνια.

 

Image result for MANGO TREE IN POT

Πηγή: balconygardenweb

 

Μέθοδος Ανάπτυξης

Η διάδοση από σπόρους είναι μια κακή ιδέα, διότι μπορεί να χρειαστούν έως και 8 χρόνια για να παράγουν καρπούς και ακόμη και μετά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα παράγει ποτέ καρπό και ποια ποικιλία. Η έξυπνη ιδέα είναι να αγοράσετε ένα εμβολιασμένο φυτό. Πολλές ποικιλίες μάνγκο είναι διαθέσιμες, οπότε είναι καλύτερο να ζητήσετε σε ένα τοπικό φυτώριο για την ποικιλία που κάνει καλά σε ένα δοχείο.

Ένα μοσχευμένο φυτό μάνγκο χρειάζεται τουλάχιστον 3 χρόνια για να παράξει φρούτα. Στα πρώτα 3 έως 5 χρόνια μεγαλώνει και παράγει λιγότερα άνθη και φρούτα. Η πιο παραγωγική καρποφορία αρχίζει μετά το πέμπτο έτος φύτευσης.

 

Image result for mango varieties

Πηγή: tjcmango

 

Διαλέγοντας την Καλύτερη Ποικιλία

Ένα μικρό δέντρο μανγκό μεγαλώνει μέχρι 2 – 4 μ. και μπορεί να δοκιμαστεί σε δοχεία. Συγκεκριμένα, οι νάνοι ποικιλίες του δέντρου μάνγκο που μπορεί να αναπτυχθούν σε δοχείο – Irwin και Nam Doc Mai είναι οι καλύτερες. Ορισμένες άλλες ποικιλίες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι ο ‘βασιλιάς της Ταϊλάνδης’, οι Carrie, Cogshall, Glenn, Neelam και Palmer.

Image result for mango planting

Πηγή: The Helpful Gardener

 

Φύτεμα

Φυτεύστε το σε ένα φυτευτήρα σύμφωνα με το τρέχον μέγεθος του φυτού και αλλάξτε το δοχείο σε μεγαλύτερο, καθώς το φυτό αυξάνεται κάθε χρόνο ή όποτε απαιτείται.

Image result for mango planting

Πηγή: au-star.com

 

Η Καλύτερη Περίοδος Για Φύτευση

Η καλύτερη περίοδος για τη φύτευση του δέντρου μάνγκο είναι η άνοιξη. Ωστόσο, στο φυσικό τους περιβάλλον όπως η Ινδία, τα μάνγκο φυτεύονται πριν από την έναρξη της περιόδου των βροχών (Ιούλιος, Αύγουστος) ή μετά την περίοδο των βροχών.

 

Image result for Mango Trees in Containers

 

Απαιτήσεις Για Καλλιέργεια Δέντρων Μανγκό Σε Δοχεία

Έδαφος

Χρειάζεται ελαφρύ, καλά στραγγιχτό έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη, με επίπεδο pH γύρω στο 5,5 – 7,5 (ελαφρώς οξύ έως ουδέτερο). Αντί να χρησιμοποιείτε κανονικό χώμα από τον κήπο, χρησιμοποιήστε ένα μίγμα υψηλής ποιότητας.

 

Related image

Source: youtube

Ηλιακό φως

Τα μάνγκο δέντρα χρειάζονται πολύ ήλιο και θερμότητα για να ευδοκιμήσουν. Σχεδόν 8-10 ώρες έκθεσης στον πλήρη ήλιο απαιτούνται για βέλτιστη ανάπτυξη και παραγωγικότητα του φυτού. Τοποθετήστε το δοχείο στο Νότιο προσανατολισμένο σημείο στον κήπο σας.

Πότισμα

Τα μάνγκο δέντρα που καλλιεργούνται στο έδαφος δεν απαιτούν πολύ πότισμα, αλλά τα φυτά που παράγονται σε δοχεία είναι διαφορετικά. Θα χρειαστεί να ρίχνετε το φυτό σας τακτικά στον πρώτο χρόνο του. Μετά από αυτό, αρχίστε να το ποτίζετε όταν οι κορυφαίες 1 – 2 ίντσες του εδάφους στεγνώσουν.

 

Φροντίδα

Λίπασμα

Τροφοδοτήστε το με το ισορροπημένο λίπασμα όταν αναπτύσσεται ενεργά. Στην αρχή της ανθισμένης εποχής μειώστε την ποσότητα του αζώτου και τροφοδοτήστε το δέντρο του μάνγκο σας με υψηλά λιπάσματα καλίου και φωσφόρου.

Image result for pruning

Πηγή: Edgecombe

Τσιμπήματα και κλάδεμα

Το συνεχής κλάδεμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη του. Το δέντρο μάνγκο δεν απαιτεί πολύ κλάδεμα, ωστόσο είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα νεκρά και άρρωστα κλαδιά για να ελέγξετε το σχήμα του. Το βαρύ κλάδεμα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των φρούτων.

 

Παράσιτα

Τα κοινά παράσιτα που προσβάλλουν ένα δέντρο μάνγκο είναι οι Hoppers, Mealybugs, Scale και Spider Mites. Μειώνουν τη σφριγηλότητα του δέντρου, το οποίο προκαλεί λιγότερα φρούτα. Αυτά πρέπει να ελέγχονται όσο το δυνατόν νωρίτερα χρησιμοποιώντας οργανικά παρασιτοκτόνα.

Image result for Growing Mango Tree In Cold Climates

Πηγή: fairchildgarden

 

Μεγαλώνοντας το μάνγκο στο ψυχρό κλίμα

Εάν ζείτε σε μια πιο ψυχρή περιοχή, χρησιμοποιήστε ένα σκούρο δοχείο επειδή το δέντρο της μάνγκο αγαπά τη ζεστασιά και το μαύρο χρώμα έχει την τάση να απορροφά τη θερμότητα. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο έχει αρκετές οπές αποστράγγισης. Ένα δέντρο μάνγκο δεν του αρέσει το υγρό, υδρόβιο μέσο καλλιέργειας. Επίσης, θα χρειαστεί να καλύψετε το δοχείο με περιτύλιγμα φυσαλίδων όταν η θερμοκρασία αρχίσει να μειώνεται. Το χειμώνα, η μετακίνηση του δοχείου του μάνγκο σας σε θερμοκήπιο ή σε εσωτερικό χώρο είναι επίσης μια καλή ιδέα αν δεν την καλλιεργείτε σε μια περιοχή χωρίς παγετό.

Τοποθετήστε το σε ένα δωμάτιο κοντά σε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό το οποίο λαμβάνει τουλάχιστον μια πενιχρή ποσότητα ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να θερμαίνετε το δωμάτιο, χρησιμοποιώντας φως που αυξάνεται ή ειδικά φώτα αλογόνου ανύψωσης. Μπορείτε επίσης να καλύψετε το φυτό σας για να το προστατέψετε απο το κρύο.

Related image

Πηγή: shutterstock

Συγκομιδή

Μετά την ανθοφορία, τα φρούτα μάνγκο αρχίζουν να ωριμάζουν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, όλα εξαρτώνται από το κλίμα και την ποικιλία που μεγαλώνετε. Σε ζεστά και υγρά κλίματα ο καρπός ωριμάζει γρήγορα. Αποκτήστε φρούτα όταν η μυρωδιά τους γίνεται γλυκιά και δελεαστική. Μπορείτε να συγκομιδήτε και άθικτα φρούτα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σέρβις, τουρσιά και chutneys.

Related image

Source: hub.suttons

Ας οικοδομήσουμε το σπίτι των ονείρων σας!

Το νέο σας σπίτι, που μεγαλώνει μαζί σας.

Είναι ένα σύγχρονο σύστημα τμηματικής κατασκευής σπιτιού. Μια νέα ιδέα στην Κύπρο που σας επιτρέπει να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας με προσιτό κόστος. Προσθέστε επιπλέον δωμάτια ή χώρο που είναι συμβατοί με το υπόλοιπο σπίτι μόνο όταν οι ανάγκες σας (ή οικογένεια) μεγαλώνουν. Έχεις πλήρη έλεγχο.

✔ πλήρως προσαρμόσιμο στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σας
✔ σύγχρονο σχεδιασμό αρχιτέκτονα
✔ το ήμισυ του χρόνου κατασκευής ενός κανονικού σπιτιού

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε κατασκευάσει πάνω από 200 οικολογικά σπίτια σε όλη την Κύπρο.