Ξέρατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα για τα φυτά; Εδώ είναι μερικές εκπληκτικές αμυχές για το πώς να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα στον κήπο που θα βρείτε χρήσιμες.

Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται συνήθως στο μαγείρεμα, στα καλλυντικά και στη συντήρηση του σπιτιού. Αλλά ο ρόλος της δεν τελειώνει εκεί: Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο σας.

Όντας 100% οικολογικό, η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου και σε κάθε γωνιά του κήπου. Είναι βιοαποικοδομήσιμο και μη τοξικό και μπορεί μερικές φορές να υποκαταστήσει φυτοφάρμακα, λιπάσματα και άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά στον κήπο.

Είμαστε σίγουροι ότι θα γνωρίζετε κάποιες από αυτές τις χρήσεις και ότι αυτές που δεν γνωρίζετε σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

 

cleaning houseplant

Καθαριστικό Οικιακών Φυτών

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα φυλλώματα των φυτών του εσωτερικού χώρου σας για να απομακρύνετε τη σκόνη και το λίπος, για να προωθήσετε τη φωτοσύνθεσή τους. Γι ‘αυτό, η σύστασή μας προς εσάς είναι να προσεκτικά ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι να τα σκουπίσετε απαλά στην επιφάνεια των φύλλων (πάνω και κάτω) με νερό και διττανθρακικό νάτριο (μια πρέζα μαγειρικής σόδα σε ένα λίτρο νερού).

 

 

Image result for Clean Garden Furniture

Καθαρά Έπιπλα Κήπου

Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά υγρό πιάτων σε ένα γαλόνι ζεστού νερού. Πάρτε ένα σφουγγάρι και καθαρίστε τα έπιπλα κήπου μαζί του και στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

 

 

Image result for Plants a Boost

Δώστε στα φυτά μια ώθηση

Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού καθαρή αμμωνία και 1 κουταλάκι του γλυκού άλατος Epsom σε ένα γαλόνι νερού. Ανακατεύουμε καλά και δίνουμε σε κάθε φυτό περίπου ένα λίτρο διαλύματος. Αυτή η λύση θα λειτουργήσει ως λίπασμα στα φυτά που φαίνονται θαμπά, και θα αναπτυχθούν αργά, και αυτό θα αναζωογονήσει την ανάπτυξή τους και θα γίνει πλούσιο και πράσινο.

 

 

Image result for Compost

Κρατήστε τη μυρωδιές μακριά

Για να διατηρήσετε τη μυρωδιά από ένα σωρό κομποστοποίησης υπό έλεγχο, χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα σόδα για την εξάλειψη οσμών. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της δημιουργίας οξύτητας.

 

 

cleaning clay pot

Καθαρίστε τις γλάστρες

Για να καθαρίσετε τα γλάστρες σας, ψεκάστε τη μαγειρική σόδα πάνω τους και καθαρίστε με ένα υγρό πανί. Μετά τον καθαρισμό, ξεπλύνετε προσεκτικά και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς.

 

 

Image result for Slugs

Απαλλαγείτε από τα Σαλιγκάρια

Θέλετε να απαλλαγείτε από γυμνοσάλιαγκες; Απλά πασπαλίστε τη μαγειρική σόδα πάνω τους.

 

 

Image result for blooming plants

Ενθαρρύνετε Τα Φυτά Να Ανθίσουν

Διαλύστε 1 κουτάλι σούπας μαγειρικής σόδα σε 2 λίτρα νερού και χρησιμοποιήστε τα για να ποτίσετε τα ανθοφόρα φυτά σας για να ενθαρρύνετε την ανθοφορία.

 

 

Image result for tomatoes

Γλυκιές ντομάτες

Πασπαλίστε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδα γύρω από τη βάση των φυτών ντομάτας σας. Η σόδα θα απορροφηθεί στο έδαφος και θα μειώσει το επίπεδο οξύτητας των ντοματών, με αποτέλεσμα να έχουν πιο γλυκιά γεύση και από μια τάρτα.

 

 

Image result for acidic soil

Οξύ έδαφος

Εάν έχετε όξινο χώμα, πασπαλίζετε πάνω του μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας (ο ρυθμός εφαρμογής ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο pH). Όταν σκάβετε, το ανακατεύετε με νερό και δοκιμάστε ξανά το χώμα σας μετά από μερικές ημέρες. Κάνετε αυτό στην μικρή περιοχή πρώτα. Θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα: λιγότερα ζιζάνια, περισσότερα λουλούδια και κήπος με υψηλή απόδοση.

 

 

Image result for cabbage worm

Εξαφανίστε τα Σκουλήκια

Ανακατέψτε ίσα αλέυρι με μαγειρική σόδα και ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά. Τα σκουλήκια που θα καταναλώνουν το μείγμα ενώ τρώνε τα φύλλα και θα πεθαίνουν σύντομα.

 

 

Image result for soil ph

Ελέγξτε Το PΗ Του Εδάφους

Πάρτε λίγο έδαφος σε ένα πιάτο και να το κάνετε λάσπη. Πασπαλίστε μια μικρή ποσότητα σόδας στο έδαφος. Αν ο υπάρξουν φυσαλίδες, το χώμα σας είναι οξύ.

 

 

Image result for pesticide

Χρησιμοποιήστε την ως Φυτοφάρμακο

Χρησιμοποιήστε την μαγειρική σόδα για να μειώσετε αποτελεσματικά τις παρασιτώσεις πολλών εντόμων όπως οι αφίδες, οι ζυγοί και τα ακάρεα της αράχνης. Μπορεί να μην τα σκοτώσει όλα, αλλά θα έχουν μια απωθητική δράση και να σταματήσουν την πρόοδό τους.

Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού σόδας και 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή μουστάρδα. Μετρήστε 2 κουταλάκια του γλυκού αυτού του μίγματος και προσθέστε το σε 1 φλιτζάνι νερό. Ανακατέψτε καλά μαζί και ψεκάστε τα στα μολυσμένα φυτά.

 

 

Image result for Mildew and Other Fungal Diseases

Αποτρέψτε το Ωίδιο και Άλλες Μυκητιασικές Ασθένειες

Ο ψεκασμός της μαγειρικής σόδα στα φύλλα καθιστά την επιφάνεια λιγότερο όξινη και περιορίζει την ικανότητα των σπορίων μυκήτων να αναπτυχθούν. Για να προετοιμάσετε αυτό, αναμίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες υγρού σαπουνιού σε 1 λίτρο νερού και ψεκάστε το διάλυμα στα μολυσμένα φυτά.

Αυτή η προληπτική και θεραπευτική αγωγή είναι αποτελεσματική στον κήπο λαχανικών, στα οπωροφόρα δέντρα, στους τριανταφυλλιές, στα αμπέλια και στους ορειβάτες και στα λουλούδια.

 

 

Image result for tufts of weeds

Απαλλαχθείτε απο τα Αγριόχορτα

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των αγριόχορτων που εισβάλλουν σε διαδρόμους, άκρες και κρεβάτια κήπου με οικολογικό και οικονομικό τρόπο, η μαγειρική σόδα είναι η καλύτερη. Έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι είναι πλήρως βιοδιασπώμενο και μη τοξικό. Έτσι μπορείτε να το πασπαλίζετε στις δέσμες χόρτων. Θα κάψει το φύλλωμα τους και θα εξασθενίσουν και θα εξαφανιστούν σε λίγες μέρες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη τους αφού θα επιβραδύνει την άφιξη και την ανάπτυξή τους.

 

 

Image result for walkways

Καθαρίστε τους Διάδρομους

Ξεπλύνετε την επιφάνεια με νερό διττανθρακικού νατρίου (30 g ή 2 κουταλιές της σούπας ανά λίτρο ζεστού νερού). Αν είναι απαραίτητο, προσθέστε μαγειρική σόδα και τρίψτε με μια βούρτσα ή χρησιμοποιήστε μια σκούπα με άκαμπτες τρίχες.

Προσέξτε να μην πετάξετε τη υπόλειμα στα γκαζόν και τα παρτέρια: Μια υπερβολική συγκέντρωση διττανθρακικού και ζεστού νερού μπορεί να “κάψει” τα φυτά.

 

 

keep cut flowers fresh with baking soda

Για τα Κομμένα Λουλούδια

Για να διατηρήσετε τα κομμένα λουλούδια σας φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα.

 

 

Image result for dirty hands

Καθαρίστε τα Βρώμικα Χέρια

Έχετε βρώμικα χέρια μετά την κηπουρική; Απλά τρίψτε τη μαγειρική σόδα σε βρεγμένα χέρια και ξεπλύνετε με νερό.

Και τέλος, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο ….

Προφυλάξεις κατά τη χρήση σόδας ψησίματος στον κήπο

Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο το ψεκασμό απευθείας στα μίσχους των λουλουδιών και στα μπουμπούκια ανθέων.

Όταν δοκιμάζετε οποιοδήποτε οικιακό μείγμα, πρέπει πάντα να το δοκιμάζετε σε μια μικρή μερίδα.

Επίσης, ακολουθήστε τις σωστές δόσεις, επειδή ο πολύ ισχυρός συνδυασμός μπορεί να κάψει τα φύλλα των φυτών.

 

ΠΗΓΗ: BlaconyWebGarden

Ας οικοδομήσουμε το σπίτι των ονείρων σας!

Το νέο σας σπίτι, που μεγαλώνει μαζί σας.

Είναι ένα σύγχρονο σύστημα τμηματικής κατασκευής σπιτιού. Μια νέα ιδέα στην Κύπρο που σας επιτρέπει να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας με προσιτό κόστος. Προσθέστε επιπλέον δωμάτια ή χώρο που είναι συμβατοί με το υπόλοιπο σπίτι μόνο όταν οι ανάγκες σας (ή οικογένεια) μεγαλώνουν. Έχεις πλήρη έλεγχο.

✔ πλήρως προσαρμόσιμο στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σας
✔ σύγχρονο σχεδιασμό αρχιτέκτονα
✔ το ήμισυ του χρόνου κατασκευής ενός κανονικού σπιτιού

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε κατασκευάσει πάνω από 200 οικολογικά σπίτια σε όλη την Κύπρο.