Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα αναρριχιτικά φυτά για την πέργκολα στον κήπο σας. Επίσης αυτά τα φυτά και τα κληματαριά μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε μικρούς κήπους.

Υπάρχουν πολλά φυτά αναρρίχησης και με κλάδεμα και δέσιμο, μπορούν να αναπτυχθούν πάνω από μια πέργκολα και να δώσουν σκιά σε ζεστό καιρό.

Για να σας βοηθήσουμε, σας αναφέρουμε τα καλύτερα φυτά πέργκολας και είναι ένας συνδυασμός ποικιλιών που είναι τόσο για τροπικά όσο και για εύκρατα κλίματα.

 

rose on pergola

Τριανταφυλλιά

Τα τριαντάφυλλα είναι κλασικά. Είναι τα αγαπημένα φυτά των περισσότερων κηπουρών καθώς παράγουν ένα αίσθημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, έχουν ηρεμία, νοσταλγία, ρομαντισμό και ευτυχία. Οι αναρριχητικές ποικιλίες είναι τέλειες για να καλύψουν μια πέργκολα και καμάρες.

 

 

climbing plants for arbors

Κληματιτής

Σίγουρα, ένα από τα καλύτερα φυτά πέργκολας. Είναι ένα εντυπωσιακό φυτό καθώς ανθίζει άφθονα και η ανθοφορία του αρχίζει συνήθως από την άνοιξη. Μπορείτε να το αναπτύξετε εύκολα και να συνδυάσετε με άλλα φυτά, ειδικά με τριαντάφυλλα για να πάρετε μια πιο εκλεπτυσμένη διακόσμηση.

 

 

Honeysuckle on pergola

Αιγόκλημα

Το άρωμα των λουλουδιών αυτών είναι νοσταλγικό και αυξάνεται το σούρουπο. ‘Εχει περισσότερα από 180 διαφορετικά είδη και σχεδόν όλα είναι πολύ όμορφα. Είναι ένα πολύ μεγάλο φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, και ένα μοναδικό φυτό που μπορεί να καλύψει μια μεγάλη ανθεκτική πέργκολα εύκολα.

 

 

Passion flower vine

Λουλούδι Πάθος (Passiflora)

Ένα όμορφο ταχέως αναπτυσσόμενο, ανθεκτικό και πολυετές φυτό από τροπικά κλίματα. Το απαράμιλλο άρωμα, τα πολύχρωμα λουλούδια και τα βρώσιμα φρούτα το καθιστούν ένα από τα πιο επιθυμητά φυτά αναρρίχησης που μπορείτε να έχετε στον κήπο σας. Μπορείτε επίσης να το καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι, στον κήπο του τελευταίου ορόφου ή στον κήπο σας. Το αυξανόμενο λουλούδι πάθους είναι εύκολο αν ζείτε σε ένα υποτροπικό ή τροπικό κλίμα. Εάν ζείτε σε μια εύκρατη περιοχή, τότε αναζητήστε τις κρύες ποικιλίες του. Σε πολύ δροσερό κλίμα αυξάνεται ετήσια.

 

 

jasmine on pergola

Γιασεμί

Σίγουρα, το γιασεμί είναι το πιο έντονο λουλούδι. Το άρωμά του μπορεί να μυρίζει από πολύ μακριά. Έτσι, αν αγαπάτε αρωματικά φυτά να τα μεγαλώνετε. Σε ζεστά και υγρά κλίματα το γιασεμί ανθίζει όλο το χρόνο. Στις πιο δροσερές ζώνες, αυξάνεται ετήσια.

 

 

grape vine of pergola

Αμπελόκλιμα – Κλιματαριά

Πραγματικά ένα από τα καλύτερα φυτά αναρρίχησης για πέργκολες, τα αμπέλια δεν θα δώσουν μόνο σκιά και ζεστό καθιστικό αλλά και ζουμερά σταφύλια. Μπορείτε να το αναπτύξετε σε μια ποικιλία κλιματικών συνθηκών. Οι ποικιλίες αμπέλου προέρχονται από τη Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία, την Αμερική και τη Νοτιοδυτική Ασία, με πολλές ποικιλίες.

 

 

Wisteria on pergola

Γλυκίνη

Το μπλε λεβάντα των λουλουδιών Γλυκίνης και το γλυκό άρωμα είναι συναρπαστικό. Ωστόσο, η Γλυκίνη είναι ένας επιθετικός καλλιεργητής, αλλά και χρειάζεται χρόνος για να καθιερωθεί. Μπορείτε να το αναπτύξετε σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές. Εάν έχετε μια μεγάλη ανθεκτική πέργκολα μεγαλώνουν σε αυτό αλλά και θα πρέπει να το κλαδέψετε τακτικά για να ελέγξετε την ανάπτυξή της.

 

 

climbing plants for arbors

Τρομπέτα (Campsis radicans)

Λόγω των εκθετικών λουλουδιών σε σχήμα τρομπέτας, αυτό ονομάζεται αμπέλι τρομπέτα. Κάθε λουλούδι της αμπέλου μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα χρώματα (πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο). Τα λουλούδια προσελκύουν επικονιαστές: μέλισσες και κολίβρια. Αυτό το φυτό φαίνεται υπέροχο στις καμάρες, και τις πέργκολες. Αυτό μεγαλώνει καλύτερα σε ηλιόλουστο ήλιο.

 

 

Crossvine on pergola

Μπιγνονία (Cross Vine)

Ένας άλλος όμορφος ορειβάτης, που σχετίζεται με αμπέλι τρομπέτα. Τα ευαίσθητα λουλούδια σε σχήμα καμπάνας φαίνονται υπέροχα στις πέργκολες. Είναι ένα αρκετά ισχυρό φυτό και ανέχεται ήπιο έως μέτριο παγετό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την καλλιέργεια σε τροπικές σε σκιά από τον απογευματινό ήλιο.

 

 

boston ivy on pergola

Κισσός

Για κληματαριά, πέργκολες και κιόσκια που βρίσκονται σε σκιά, ο κισσός είναι το καλύτερο. Είναι χαμηλή συντήρηση και ανέχεται τις εκμεταλλεύσεις του καιρού και προσφέρει πλούσιο πράσινο χρώμα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μεγάλες ποικιλίες.

 

 

bogainvillia

Μπουκαμβίλιες

Οι αναρριχητικές ποικιλίες της μπουκαμβίλιες είναι κατάλληλες για πέργκολες. Αυτό το φυτό αγαπά την ηλιόλουστη θέση. Μεταξύ των πιο συχνά καλλιεργημένων χρωμάτων είναι ροζ, κόκκινο, κίτρινο και μοβ, αλλά έρχεται και σε πολλά άλλα χρώματα.

 

 

95797810c5a9ff101e4ce4674bc77947 (1)

Πρωϊνή δόξα

Ένα αμπέλι που χαιρετά τον πρωινό ήλιο με τα όμορφα άνθη του. Το αμπέλι της πρωινής δόξας είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθει γρήγορα. Ένα καλό φυτό για να καλύψει μια πέργκολα που βρίσκεται σε μια ηλιόλουστη θέση.

 

 

kiwi on pergola

Ακτινίδια

Ένα κλίμα απο ακτινίδια παίρνει πολύ χώρο για να αναπτυχθεί και γι ‘αυτό είναι ένα από τα καλύτερα φυτά πέργκολας στον κατάλογό μας. Για να πάρετε φρούτα από το κλίμα ακτινίδιου, θα πρέπει να έχετε τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά φυτά.

 

 

Cape Sweet Pea on pergola

Μοσχομπίζελο

Μην καλλιεργείτε ποικιλίες τύπου θάμνου εάν την καλλιεργείτε πάνω από την πέργκολα. Φυτεύστε γλυκά μπιζέλια (μοσχομπίζελο) στον ήλιο και σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Αναπτύξτε γλυκά μπιζέλια σε ζεστές ζώνες το φθινόπωρο και το χειμώνα. Σε εύκρατες περιοχές φυτεύετε αυτό το αρωματικό αμπέλι την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

 

 

climbing hydrangea vine

Αναρρίχητική Ορτανσία

Η αναρριχητική ορτανσία μας ανταμείβει χάρη στο γυαλιστερό φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς και στα αρωματικά λευκά λουλούδια που εμφανίζονται σε συστάδες από την άνοιξη έως το καλοκαίρι. Είναι ένας αργός καλλιεργητής και απαιτεί κατάρτιση και κλάδεμα.

Ας οικοδομήσουμε το σπίτι των ονείρων σας!

Το νέο σας σπίτι, που μεγαλώνει μαζί σας.

Είναι ένα σύγχρονο σύστημα τμηματικής κατασκευής σπιτιού. Μια νέα ιδέα στην Κύπρο που σας επιτρέπει να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας με προσιτό κόστος. Προσθέστε επιπλέον δωμάτια ή χώρο που είναι συμβατοί με το υπόλοιπο σπίτι μόνο όταν οι ανάγκες σας (ή οικογένεια) μεγαλώνουν. Έχεις πλήρη έλεγχο.

✔ πλήρως προσαρμόσιμο στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σας
✔ σύγχρονο σχεδιασμό αρχιτέκτονα
✔ το ήμισυ του χρόνου κατασκευής ενός κανονικού σπιτιού

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε κατασκευάσει πάνω από 200 οικολογικά σπίτια σε όλη την Κύπρο.